Ny student?

Du har fått plass biologi-/bioteknologi-/kjemistudiet. Hva nå?

Du har trolig allerede blitt bombardert med informasjon fra universitetet, studiebyen Trondheim, samskipnaden og/eller fakultetet, og mer informasjon kommer det til å bli. Vi har derfor prøvd å koke ting litt ned. Kortversjonen av ting du bør gjøre som ny student finner du her.

Volvox & Alkymisten er en organsiasjon drevet av og for studenter på biologi, bioteknologi, kjemi og årsstudium i biologi og kjemi, og jobber for medlemmenes ve og vel både faglig og sosialt. For å gjøre det lettere for deg har V&A samlet de opplysningene som vi mener er viktigst for deg i prioritert rekkefølge. Vi forklarer også punkter som vi selv opplevde som problematiske da vi startet.

Slik gjør du det:

 1. Finn deg et sted å bo
 2. Betal semesteravgiften
 3. Søk lån fra lånekassen
 4. Få deg datatilgang
 5. Rusten i matte eller kjemi? Ta forkurs!
 6. Last ned MazeMap
 7. Møt opp på skolen
 8. Skaff deg studiebevis som også er nøkkelkort
 9. Bli integrert (fadderperioden)
 10. Kontakt oss

1. Finn deg et sted å bo
Har du ikke allerede fått deg et sted å bo begynner det å haste. Hvor? NTNU består av to hoveddeler. Prøv å finne noe som er i gang/sykkelavstand fra Gløshaugen siden det er her du kommer til å tilbringe de neste tre til fem årene. Dragvoll ligger langt unna og du har ingenting der å gjøre. Områdene Elgeseter, Bakklandet, Lerkendal, Singsaker og Øya omkranser Gløshaugen, har gangavstand til skolen og et stort tilbud av hybler, kollektiv og leiligheter. Litt lenger unna er Sentrum, Solsiden, Møllenberg, Rosenborg, Moholt og Tempe, men fortsatt i grei avstand.

Alternativer

 1. Samskipnadens studentboliger. Samskipnaden er en stiftelse som betales av og drives for studentene. Gå inn på http://www.boligtorget.no/sit/ og søk plass så fort som mulig for å sikre deg en plass i køen. Du kan ikke regne med å få plass selv om det står at det er ledige hybler på nettsidene. De fungerer ikke alltid og utenlandsstudentene blir prioritert. Det er erfaringsmessig likevel mulig å få seg studentbolig etter noen uker, hvis du maser på dem. Møt gjerne opp i resepsjonen og smisk: Se kontakt info: sit.no/bolig Fordeler: Raskt internett (20 Mb), billig for usentrale boliger. Ulemper: ”Umulig” å få plass i juli/august. Dyrt for sentrale hybler. Kan ha lang bindingstid.
 2. Private utleiere. Det fins proffe utleiere som Voll studentby www.voll.no, Frost eiendom www.frost.no, Rosenborg Studentby http://rosenborgstudentby.no/ og Camp Trondheim http://camptrondheim.no/. Det finnes også en haug med enkeltpersoner som leier bort enkelthybler og leiligheter. De finner du for eksempel her: www.finn.nowww.ibolig.nohttp://www.hybel.no/, eller se papirutgaven av Adressa. Fordeler: Kollektiv gjør at man kan dele på utgifter til husstanden, og det er sosialt. Noen legger ut annonser om at de har ledig rom i sitt kollektiv, andre annonser tilbyr en leilighet som flere må gå sammen om å leie. Ulemper: Noen utleiere er useriøse. TV2 Hjelper deg advarer mot en utleier med navn Torstein Tran, pga. ulovlig utleie.
 3. Spør oss. Har du ikke greid å finne noe på egenhånd kan du høre med oss. Det er mulig noen kjenner noen som flytter eller har et ledig rom. Fordeler: De beste boligene blir aldri avertert, de går i arv. Ulemper: Ikke sikkert vi vet om noe.
 4. Tak-over-hodet-garantien. Ingen skal behøve å bo i telt. www.studiebyen.no tilbyr plass på Scandic Hotell Lerkendal for 295,- natta (https://www.facebook.com/TakOverHodet?fref=ts) . Fordeler: Et tak over hodet, sentralt. Ulemper: Dyrt og må flytte ut i løpet av september. Dette er bare en midlertidig løsning.
 5. Kjøp.  Fordeler: Lønnsomt så lenge renteutgiftene er lavere enn leieutgiftene. Mange velger å kjøpe en leilighet med ekstra soverom slik at de kan leie ut et rom eller tre. Ulemper: Har du råd til å betale både renter og avdrag? Sjekk boligmarkedet grundig.

2. Betal semesteravgiften
Semesteravgiften er nøkkelen til det meste. Du får stipend og lån fra lånekassen, tilgang til mail, studiebevis og semesterkort først etter at denne er betalt.

Det kan gjøres over nettbanken din og denne siden: http://studweb.ntnu.no. Pinkoden finner du på et ark fra NTNU. Gjør slik:

 • Bekreft utdanningsplanen
 • Pass på å både opprette undervisingsmelding og deretter vurderingsmelding, dette gjøres ved å trykke på det lille blå blyantspissikonet til høyre for faget. I adgangsbegrensede fag kan dette av og til ikke gjøres rett etter hverandre, så pass på å høre etter på hva foreleser sier om dette.
 • Skriv inn studieadresse (Husk at man ikke får 40% av lånet omgjort til stipend dersom man fremdeles bor på samme adresse som dine foreldre/foresatte.)
 • Betalingstjenester; generer et kid-nr du kan bruke i nettbanken din. Lånekassen blir automatisk varslet om din studentstatus når du har bekreftet studentplanen og NTNU har registrert betalingen din. Nå får du også tilsendt et semesterkort til studieadressen din. På denne står studentnummeret ditt som du trenger senere i prosessen og det er også denne som gir deg studentrabatt (sammen med studiebeviset) på for eksempel kollektivtransport.

3. Søk lån fra lånekassen
Det kan være opptil 8 ukers ventetid hos Lånekassen rundt studiestart. Det er derfor lurt å være tidlig ute hvis du trenger pengene fort. Du får ikke mindre penger dersom du er treg. Gå inn på http://www.lanekassen.no/ og søk lån og stipend. Saksbehandlingstiden kan være lang ved semesterstart. Selv om du ikke trenger pengene kan du alltids ta opp fullt lån og høste rentene av det. Lånet er rentefritt så lenge du er under utdanning.

4. Datatilgang
Det kommer til å komme masse informasjon som er viktig å få med seg alt de første ukene på skolen. Derfor trenger du tilgang til skolens datasystem. Dette ordner du selv ved å aktivere brukerkontoen din på https://bas.ntnu.no/activation/ Du trenger pinkoden du har fått i brev fra NTNU (den samme som brukes på studweb) og studentnummeret ditt som står på semesterkortet som sendes til studieadressen du har oppgitt. Med ditt nyervervede brukernavn og passord, kan du nå logge deg inn på internsidene til NTNU, inkludert webmail (VIKTIG!).

 • instabart.no – Siden bør gjøres til startside. Pronto. Her finner du alt du trenger av alt som har med NTNU å gjøre. Finner du det ikke her, trenger du det sannsynligvis ikke heller.
 • innsida.ntnu.no – NTNUs internsider. Sidene er en smule uoversiktlige, så sørg for å ha god tid, samt kart og kompass, før du beveger deg inn der.

5. Forkurs
NTNU arrangerer oppfrisknings-/forkurs i matte og kjemi. Mattekurset varer en uke og er beregnet som en oppfriskning av mattekunnskapene fra videregående. Er du i tvil, så gå på det. Oppfriskningskurset kan spare deg for mye hodebry de første månedene dersom du ikke har tenkt på tangens og integralregning på et år eller to. Du kan også ta fjorårets oppfriskingsoppgaver på nett her: https://wiki.math.ntnu.no//oppfrisk/2016

Forkurset i kjemi http://www.ntnu.no/nt/studier/forkurs er ment for de som ikke har hatt kjemi på videregående. Dette er ikke obligatorisk og vi anbefaler deg heller å gå på mattekurset. Kjemifaget som du skal ha i høst er så grunnleggende at de fleste fint kan følge det så lenge de fulgte med i naturfagstimene.

6. MazeMap
Appen finner du i PlayStore og AppStore. Her finner du kart over NTNU med innendørs navigasjonsmuligheter. For at navigasjonen skal virke må du koble deg til WiFi på campus, men kartet fungerer uansett. Dette er det beste verktøyet for å finne frem på campus.

7. Møt opp på skolen
Hvor er skolen? Den grå steinbygningen på Gløshaugen kalt Hovedbygget er ikke til å ta feil av der det ruver over Nidarosdomen sørøst for sentrum (http://goo.gl/maps/agfG). De første dagene starter rolig med informasjonsdag på mandag og immatrikulering (åpningsseremoni) på onsdag 16. august. De neste to ukene går rolig for seg med introduksjoner til alt du bør vite om ved universitetet: HMS, studentservice, bruk av intranett etc.

8. Studiebevis og adgangskort
Du kommer ikke langt uten studiebevis og adgangskort. Dette får du hos Byggsikring, som er plassert i andre etg. på Sentralbygget, på folkemunne "Stripa".  Studiebeviset og gir deg studentrabatter og er beviset på at du er student. Studiebeviset får du ved å laste ned appen "Studentbevis" og logge deg inn med passordet du lagde i punkt 4 - datatilgang (innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Semesterkort). Adgangskortet gir deg tilgang til til datasaler, printere, utlån på biblioteket og tilgang til bygninger utenom arbeidstiden Vi anbefaler at du skaffer deg adgangskort så fort som mulig etter oppstart.

9. Resten
Har du kommet så langt uten hodebry er vi imponert. Nå er det bare å nyte det studiebyen har å by på og bli kjent med dine nye klassekamerater. Det er her vi i linjeforeningen kommer inn. V&A skal sørge for at de første to ukene blir så sosiale som mulige. Det blir to uker med korte og lite anstrengende dager på skolen. På ettermiddagen tar fadderne over. Mandag er det kom-igang-dag på campus, og uoffisiell kick-off for faddertiden på kvelden. Tirsdag blir dere delt inn i faddergrupper, og de neste to ukene har vi opplegg hver dag. Det er en gylden mulighet til å bli kjent med skoleområdet, byen og utelivet i Trondheim, få tips om studiehverdagen og fritidsaktiveter. Og samtidig ha det veldig gøy. Det er meningen at du skal bli sliten i løpet av fadderperioden, men det er også lagt inn rolige dager der det er mulig å hente seg inn igjen.

10. Kontakt
Vi vil kunne hjelpe deg med det meste du måtte lure på. Det er bare å ta kontakt med hovedstyret i linjeforeningen på e-post: styret@volvox.no