+ Om Trollkom

Etter inspirasjon fra filmen «Trolljegeren» opprettet Volvox og Alkymisten en undergruppe med formål å gå ut i norsk natur for å lete etter disse skapningene. Navnet på linjeforeningens nye turgruppe ble «Trollkom». En liten dagstur ble gjennomført en søndag senhøsten 2011, før vi for alvor dro i gang da vårsemesteret 2012 startet. I løpet av dette semesteret ble to helgeturer, en isfisketur og en fjelltur på ski, gjennomført, og vi holdt fluebinde- og fluekastekurs for de som var interessert i å lære seg å lure fiskepinner opp fra H2O (l) med slike metoder. En kveldstur med fiskestang og et par småturer med kikkert for å studere fuglelivet i og rundt byen fikk vi også tid til.

Det neste studieåret fortsatt med enda flere opplevelser. Vi padla kano på Femunden, gikk på tur med trekkhunder i Soknedalen, dro i land Esox lucius til middag i Bymarka, hadde fotosafari på Dovre med bestigelse av Snøhetta og møte med moskus, kurs i matlaging på bål, så havørn på Frøya og vi var og buldret i klippene. I tillegg ble de to fjorårssuksessene av helgeturer gjort til en tradisjon i dét de ble gjennomført for andre gang. Ellers hadde vi også kortere turer, der vi koste oss med gløgg og pepperkaker i adventstida, og arrangerte overnatting og 17. mai-frokost i Estenstadmarka.

Trollkom har en målsetning: Vi skal lure deg med ut på en tur i vår fargerike natur. Om den så, avhengig av årstiden, er grønn, rød, hvit eller gulbrun. Vi forsøker så godt vi kan å dekke ulike aspekter av friluftslivet. Ikke alle synes det er like interessant å kikke på fugler og deres kurtiserende adferd, men da skal vi jammen få deg med på noe annet! Og nei. Du trenger ikke ha hørt om Lars Monsen eller Bear Grylls for å være med oss ut. Norsk natur er snill. Norsk natur er god. Og norsk natur vil at du skal oppleve den. Tørr å bli med, overlevelsesmulighetene er særdeles gode.

Trollkoms turledere er samlet i Trollrådet. Vi er alle mer eller mindre erfarne friluftsmennesker som vil at også DU skal finne gleden ved å sitte ute i skogen og snakke bull rundt bålet til månen er stor og rund oppe på himmelen. Turene vi planlegger settes opp på egen initiativ, alt etter interesser og forutsetningene klimaet og medlemmene til en hver tid gir oss. Og vi er en rimelig lite eksklusiv klubb. Om f.eks. akkurat du som nå sitter og leser dette (i stedet for å være der ute på utkikk etter Raglefanter, Tusseladder eller Fossetasser?), skulle ha et ønske om å bli med og sosialisere med dine medstudenter i LANGT hyggeligere omgivelser enn Nordre Gate har å tilby, ja da vil vi gjerne at du blir med oss og pønsker ut nye utflukter!

Er det ingenting negativt med Trollkom? Jovisst. Og det bør vi vel for ordens skyld også gjøre rede for. Om du blir med oss på tur, er sjansen stor for at du møter og blir kjent med nye personer. Og kanskje du får deg nye venner. Vi hater alle når det skjer. Legg til frisk luft, mosjon, psykisk velvære og god mat, og vi forstår at du heller vil sitte hjemme i sofaen din og ta en øl. Alene.

+ Turforslag

Trondheim er Norges beste by. Og Trondheim er Norges beste studentby. Det er derfor du leser litt på denne siden akkurat nå. Noe av det som gjør Trondheim så utrolig bra, foruten landets beste øl, fotballag og universitet, er at Trondheim også er omringet med særdeles gode turmuligheter.

Ofte skal det ikke mer enn en liten busstur før du står med beina godt plantet i mosedekt landskap blant trær og fuglesang, eller at du står på ski utfor en puddersnødekt bakke.

Trondheim har to store utmarksområder, et på hver sin side av byen. På østsida, like ved Dragvoll, ligger Strindamarka/Estenstadmarka. Skogen her er i hovedsak dominert av bartrær, men når man kommer litt opp i høyden finnes også flere store myrområder. Marka strekker seg mellom Jonsvatnet, Bratsberg, Jakobsli og Stokkanhaugen, og er veldig enkel å komme seg til og fra. Hopp på buss nr. 5 eller 66 fra sentrum, og 10 minutter senere er du på plass. Terrenget i Estenstadmarka er godt merket med skilt til de fleste stier, topper, tjern og vann. Dette gjør det utrolig lett å finne frem.

Et populært turmål for mange er Estenstadhytta, som er åpen på onsdager, lørdager og søndager. Fra hytta er det god utsikt over gamle Trondheim by, og det er også mulig å kjøpe seg en kopp kaffe og noe godt å spise der. Estenstadmarkas tre høyeste topper er Liaåsen (429 moh), Tomsetåsen (412 moh) og Sæteråsen (379 moh). Til sammen utgjør de en fin turrute som du lett gjennomfører på en dag. Estenstaddammen og Tømmerholtdammen er to små vann hvor det på sommerstid er veldig populært å bade. Her kan du grille og kose deg i sola, og det er ikke veldig langt å gå fra parkeringsplassen. På vinterstid er det oppkjørte skiløyper. Om du har tenkt deg ut på ski på denne siden av byen, anbefales det å ta buss til Jonsvatnet og Sim, hvor du kan gå opp og videre på tvers av Estenstadmarka før du aker ned igjen til Dragvoll, men mulighetene er mange for å finne din egen rute. Estenstadmarka er ikke plassen for deg om du skulle være redd for å møte på skogens konge, men skulle du gjøre det (og det kan absolutt skje) er standard prosedyre som følger: Grip kamera, ta bilde, last opp på insta og hæsjtægg med #Alkes_alkes og #volvoxalkymisten.

Jonsvatnet har også et ypperlig turområde. Jonsvatnet er en relativt stor innsjø og utgjør Trondheims hoveddrikkevannskilde, med utmark på alle kanter. Her er det merkede turstier, og det kan anbefales en sykkeltur rundt vatnet. Jonsvatnet er også et godt egnet område for bær- og soppsanking. Æsj, we blew it, men ikke mye er like digg som selvplukka kantarell, pigg- eller steinsopp. Siden Jonsvatnet er drikkevannskilde, er det ikke tillatt å campe her. Fisking er derimot tillatt (morna, oschlo).

På vestsida av byen ligger Bymarka, Trondheims største utmark. Fra sentrum kan du ta buss opp til Sverresborg eller Byåsen Butikksenter og starte turen derifra. Det går også buss opp til Skistua noen ganger om dagen, men bussforbindelsene bør du dobbeltsjekke. AtB venter ikke på deg hver time, for å si det slik. Bymarka er et variert område med mange høydedrag, setre, myrer og ulike typer bar- og løvskog. Turstiene er også her godt merket over hele marka, og det finnes en rekke løyper og ruter å gå – her setter bare eventyrlysten grenser! På vinterstid er det Bymarka som dominerer i langrennskulturen og det er ikke uten videre at WC og VM i nordiske grener gang på gang arrangeres i Granåsen. Selv om du ikke har sett annet enn regn nede i byen, skal du ikke se bort ifra at det er litt hvitere her oppe. Bymarka har et stort nett med løyper av ulik lengde. Like nedenfor Skistua er det lagt opp lysløyperunder på 3, 5 og 10 km med spor og skøytetrasé – helt perfekt for både treningsturer og den rolige søndagsturen. Elgsethytta er også et populært turmål i Bymarka, drøye 6 km frem og tilbake fra Skistua. Hytta er åpen fra onsdag til søndag, og i åpningstiden er det mulig å både sitte inne og å bestille mat og drikke.

En times vanding fra bilveien opp mot Skistua ligger Geitfjellet. Fjellet er 416 meter høyt, og byr på en enestående utsikt. Veien opp er av lett terreng.

Bymarka inneholder også en god del småvann som utgjør hyggelige turmål. De mest populære er Kobberdammen, Kyvatnet, Haukvatnet og Teisendammen, hvor det på sommerstid er flott å bade og grille. Det er godt skiltet til alle vannene, og områdene er utstyrt med benker og bålplasser. Ellers er Lianvatnet endeholdeplassen til trikken og herifra kan du gå videre til andre vann, eller innover i marka langs merkede stier. Haukvatnet holder for tida norgesrekorden for største mort fanget med fiskestang, og ellers er det her både stupetårn, volleyballbane og fine piknik-plener.

TOFA administrerer fisket i både Bymarka og i og rundt Jonsvatnet. For detaljert informasjon om fiskearter og -størrelse i de ulike vannene, gå inn på tofa.no. Husk også å kjøpe fiskekort før du dypper snøret i vannet. Pengene TOFA får inn fra fiskekortsalget brukes til kultivering av vannene, slik at du også neste semester har muligheter til å få en kilosørret på kroken. Det settes nemlig ut i flera av vannene deres hvert år, ja sågar ørret på 3-4kg tas med ujevne mellomrom!

Husk forøvrig å gjøre ditt for at fiskesykdommer og fiskearter IKKE spres til nye områder. Det er forbudt å fiske med levende agn eller flytte fisk mellom vann (jo, det kan gjøre så stor skade!), og unngå å gjøre opp fisken ved et annet vann enn der du fanget den. En siste liten anmodning for vår alles skyld: Ta med deg søpla di hjem.

Ladestien er kanskje den mest bynære turstien Trondheim har å by på. Promenaden er ca. 5 km lang og strekker seg mellom Rotvoll og Korsvika, hele veien nede ved Trondheimsfjorden. Stien er gruset og egner seg både til fots og med sykkel, og hele veien er godt utstyrt med benker og utsiktspunkter. Langs stien finnes mange fine plasser man kan bade og grille på. Rotvollfjæra er størst, men både Devlebukta og Ringvebukta er flotte turdestinasjoner. Korsvika er et populært mål for mange da området blant annet egner seg godt for utendørs klatring. Her er det naturlige bergvegger til både klatring og buldring. Husk at all klatring skjer på eget ansvar! Ellers er fisket i sjøen er gratis. Som ordtaket sier; Det finnes flere fisker i havet! Korsvika ved Lademoen er et yndet sted for å forsøke å få napp. Eventuelle badegjester som står i veien, kan eventuelt skremmes bort med litt faktaopplysninger* av typen «De fant en gang en blekksprut på stranda rett borti her. Den var sånn 9-10 meter stor»

Både Estenstadmarka, Jonsvatnet og ikke minst Ladestien er også flotte steder å betrakte Aurora Borealis når hun danser i den kaldere delen av året. Ute ved fjorden får du her fri sikt nordover, du kommer deg litt ut av lysforurensningen i byen, og ikke minst er det fantastisk flott når nordlyset reflekteres i fjorden!

Er du interessert i alpinsport, eller bare ute etter en litt større utfordring i forhold til fjellturer og alpine områder, er Vassfjellet å anbefale. Fjellet er 710 moh og ligger i Melhus kommune, ca. 40 minutter med buss fra Trondheim sentrum. Om vinteren er det flere skiheiser i gang her, og anlegget er godt tilrettelagt for flere typer ski- og snowboardaktiviteter. Vassfjellet er også et fint turmål i sommerhalvåret, og det er mulig å bestige fjellet både fra skisenteret på østsida, og fra vestsida via som går opp fra området mellom Ler og Melhus.

Ut over dette, bør du også sjekke ut koietilbudet til NTNUI. Her kan du booke deg rom i både nære og noen ikke fullt så nære områder. Og kanskje du finner ut at det hadde vært digg å sitte ute i marka, i ei koie eller lignende når du om ikke lenge må gjøre ei lita skippertakslesing mot eksamen?

God tur!

*Jo da, det er fakta. Bare se denne saken fra NTNUs eget museum (som du forøvrig både kan besøke og se en rekke spennende utstillinger gjennom året, eller kanskje etter hvert få deg en masteroppgave eller begynne jobbe ved?)

(http://www.ntnu.no/vitenskapsmuseet/kjempeblekksprut)

+ Regler for leie av utstyr fra Trollkoms utstyrslager

Siste innlegg fra turbloggen: